Når du brygger kaffe på en Hario v60 brygger, også bare kaldet en filtertragt, så er det en udsøgt fornøjelse! Du har alt under kontrol, lige for næsen af dig, og det dufter himmelsk. Derfor er det en af mine absolut favorit metoder at brygge kaffe på, og så er det simpelt. Det kræver ikke det store udstyrsstykke, at komme igang.
Hvad skal du bruge:
- En kaffetragt (Hario v60) størelse 2
- Passende papir filter
- En god og præcis vægt gerne med timer
- Friskkværnet kaffe
- En karaffel eller kande
- Varmt vand, fra en kedel helst filtreret vand, det giver den bedste oplevelse.
Der er mange meninger om vandtemperatur, mængde af kaffe osv. Det vil jeg ikke gå ind i, men jeg vil give mit bud på hvordan jeg bedst kan lide kaffen fra en Hario v60.
Jeg bruger 32 g. friskkværnet kaffe til 600 g. 94℃ varmt vand. Og det hele skal løbe igennem filtret på under 3 min. Enkelt ik?
Fremgangsmåde, med tricks:
- Kværn de 32 g. kaffe på din kværn, på mellem fin indstilling. Det må ikke være så fint som til kaffemaskine og ikke så groft som til stempel. Men noget der imellem. På min Fellow Ode Brew er det på trin 5.
- Placer filtret i kaffetragten og hæld det varme vand igennem, så hele filtret bliver gennem vædet. Så bruger du ikke de lækre kaffedråber på at blødgøre filtret, og du får en mere ens ekstraktion ved brygningen. Du skal ikke bruge vandet til noget så det skal du hælde ud igen.
- Hæld din kaffe i filtret så det danner en lille top på midten.
- Placer filtret på din karaffel og det hele oven på din vægt.
- Nulstil nu vægten.
- Hæld nu i en rolig bevægelse ca. 60-80 g. vand i filtret på 15 sek. så alt kaffen bliver vådt. Lad det stå og "bloome" (udvikle sig) i 30-40 sek.
- Nu hælder du det rasterende vand igennem filtret med cirkulære bevægelser så der kommer vand over alt. Det skal gøres over 2-3 gange. Lad kaffen få tid til at komme igennem filtret før du hælder mere vand i.
- Har din kaffevægt en timer, så brug den til hele processen. Den skal tage under 3 min. fra du starter bloom, og til du ikke har mere vand. tip: tager det længere, er din kaffe malet for fint og tager det kortere er den for groft malet.
Dette er mit bud på et godt bryg på et Hario v60 filter. Der er mange andre bud fra mange andre kaffesteder, baristaer og kaffekyndige. Det vigtige i brygmetoden, er at du forstår hvad der sker og hvordan du kan "fintune" din process ud fra det du oplever. Gå på opdagelse i kaffens verden og lad du inspirere af andre.
Rigtig god fornøjelse