Kært barn har mange navne og den klassiske Bodum stempelkande, er ikke noget du kun finder på loftet eller det lokale loppemarked mere. Det er en absolut klassiker indenfor kaffebrygning og noget der ses meget igen disse år.
Efter min mening giver stempelkanden en stor spændvide i hvad du kan få ud af din kaffe. Både ristningsgraden, malingsgraden, vandtemperatur samt brygtid har stor indvirkning på det færdige resultat.
Hvor meget kaffe du skal bruge afhænger af hvor mange kopper du skal lave, og hvor stærk du vil have din kaffe. Jeg bruger dette skema som hovedregel:
Kopper | Gram kaffe | Gram vand |
3 kopper | 22 g. | 300 g. |
4 kopper | 30 g. | 400 g. |
6 kopper | 44 g. | 600 g. |
8 kopper | 60 g. | 800 g. |
10 kopper | 72 g. | 1000 g. |
Dit kaffevand skal være imellem 93-96 grader, gerne tættest på 93 grader er bedst.
Sådan gør du
- Kværn kaffen og put det i stempelkanden
- Tilsæt det varme vand i rolige runde bevægelser så alt kaffen bliver overhældt og der ikke er "klumper" af tør kaffe i kanden. Roter evt. kanden imens så vandet rammer hele vejen rundt i kanden.
- Lad nu kaffen stå og trække i 4 minutter
- Bryd overfladen og rør rundt let og forsigtigt 4-5 gange, så der opstår gul/brunt-skum på toppen
- Fjern alt skummet med to skeer. Denne skum er CO2 og giver kaffen et bittert udstyk hvis du lader den blive i kanden og serverer med det.
- Sæt kaffefilteret/låget med stemplet på kanden og tryk det IKKE i bund
- Lad det stå i 4 minutter mere, og tryk så filtret meget langsomt i bund, men ikke helt ned
- Nyd kaffen